Zamieszczone przez bzyq_74
Fajna umowa kupna-sprzedaży "dla kupującego" potrz
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez bzyq_74Mam na dniach sprawę z notariuszem który zawalił świadomie lub nie przepisanie gruntu to nie omieszkam go z lekka zbluzgać przy świadkach :evil: - przynajmniej będę miał taką satysfakcję.
Sam miałem taki przypadek. jak niedawno kupowałem większe mieszkanko sprawę załatwiałem u notariusza, z którym współpracuję służbowo. Praktycznie bez mojego wtrącania się przeczołgał sprzedających o wszystkie papierki (nawet sam powiedział mi na osobności, że lepiej wziąć jeszcze jeden dokument i przełożyć akt o 1 - 2 dni - jak też zrobiłem).
Natomiast jak kilka lat temu teściowa musiała wziąć do siebie brata i zaopiekować się nim - sprzedawała jego mieszkanie na drugim końcu Polski - notariusz się nie spisał. Kilka dni temu okazało się, że nie do końca dopilnował sprawę wymeldowania wszystkich osób przed przekazaniem mieszkania kupującym!!!! I ktoś tam został zameldowany. I co?? Notariusz powinien odpowiadać za wszystkie podstawowe warunki umowy - w końcu to też prawnik.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Ech, a ja zapytałem o umowę kupna-sprzedaży samochodu...
Co do prawników: naturalnym jest, iż prawnik pisze umowę "pod tego", kto mu płaci i umieszcza w umowie zapisy korzystne dla swojego klienta...
[ Dodano: Pią 26 Lut, 10 14:21 ]
Zamieszczone przez BigSłuchajcie, a kto przygotuje umowę na ..... usługi prawnicze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydentranger, proszę Ci, jaka zła wola ? o czym ty mówisz ?,(...) Możliwości jest dużo a w polskim polskim prawie cywilnym nie występuję "zła wola".
Czy w Polsce nie przydalaby sie taka instytucja? Jesli komis/salon sprzedaje uszkodzony samochod, ktory zagraza Twojemu zyciu, a za pare kilometrow narazi na duze koszty, to wtedy dziala w zlej woli. Tak samo jesli ktos tworzy prawo niezrozumiale dla przecietnie wyksztalconego czlowieka, liczac na duze profity z sankcji karnych czy tlumaczenia go (konsulting), to wtedy tez dziala w zlej woli. Malo tego; nie dosc, ze tworzy zalegalizowana organizacje przestepcza (vide PRL), to jeszcze utrudnia zycie ludziom, ktorzy nie moga sobie spokojnie sprzedac samochodu, bo na 2 dzien pojawi sie z "papuga", ktora powywraca jego poczucie sprawiedliwosci, zdrowego rozsadku i wiary w czlowieczenstwo.
Jesli prawo jest niepojete i oderwane od zycia, to nie oczekuj aby bylo szanowane i przestrzegane przez obywateli. No ale moje zdanie o prawnikach jest takie, ze chociaz sa to ludzie dobrze wyksztalceni, to jednak ograniczeni ramami kanonow.
Nie popadajmy jednak w skrajnosc, bo niebawem bedziemy zawierac umowe w sklepie o sprzedaz 1kg cukru, ktory bedzie spelnial okreslone w umowie parametry i bedzie na prawde sprzedany. Widzialem juz takie kraje, ktore zjadaja swoj wlasny ogon. Z reguly konczy sie to wielka rewoulcja albo wojna domowa. A wtedy nie zarabiaja juz prawnicy, ale handlarze sprzetem i najemne szable.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydNie pisałem, żeby podpisywać umowę kupna samochodu zw obecności prawnika (to jest bez sensu oczywiście) ale żeby z nim skonsultować jej istotne elementy (rękojmia, gwarancja, wady itp.).
Taaa... wszyscy będa dawali chętnie i radośnie gwarancje na wóz kilkuletni))
A tak ogólnie to wszyscy pieprzycie jak potłuczeni.
Komentarz
-
Komentarz